INTERREG PROJEKT CBC CLUSTER

Autor: LRA Belišće

Dana 27. lipnja 2019. godine na Fakultetu Agrobiotehničkih Znanosti u Osijeku, održano je svečano potpisivanje Ugovora projekta „Claster“ koji se sufinancira kroz  program Interreg prekogranična suradnja Hrvatska Srbija.

Na potpisivanju predmetnog ugovora bili su prisutni nositelj projekta Grad Sombor kao i partneri Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o., Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS te Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1. 102. 472,76 €.

Cilj projekta je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj radnog potencijala i zapošljavanja u  malim i srednjim poduzećima u industrijama na ciljanom području – papirna industrija i strojarstvo u Belišću i poljoprivreda u Somboru. Projekt će uspostaviti snažniju prekograničnu suradnju između industrije, tijela lokalne uprave, fakulteta i lokalnog  civilnog društva i na taj način ojačati rast, potencijal za zapošljavanje i inovacije lokalnih MSP-a. Kroz projekt stvoriti će se dva zajednička prekogranična klastera – jedan u sektoru poljoprivrede i primijenjene nove tehnologije u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i strojarstva u Belišću. Tijekom ovog projekta osim klastera, uvest će se inovativno mobilno i internetsko rješenje te će se razviti web-alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji te opremiti i prilagoditi dvije zgrade za prekogranične svrhe klastera. Glavna ciljna skupina za ovaj projekt su mala i srednja poduzeća i organizacije za potporu poslovanju, ali i lokalna uprava, fakulteti, interesne skupine i opća javnost. Ovaj projekt olakšati će i značajno poboljšati suradnju i trgovinu između navedena dva područja, omogućiti privlačenje novih investicija, osigurati će malim i srednjim poduzećima da sklapaju partnerstva s dobavljačima komplementarnih ponuda kao što će stvoriti preduvjete za prilagodbu poslovanja na prekograničnom području između EU i ne EU zemlje.