“Poziv na dostavu prijedloga projekata 2021. – Obuka i obrazovanje o računarstvu visokih performansi H2020-JTI-EuroHPC-2020-03. H2020-JTI-EuroHPC-2020-03”

Autor: LRA Belišće

Otvoren je “Poziv na dostavu prijedloga projekata 2021. – Obuka i obrazovanje o računarstvu visokih performansi H2020-JTI-EuroHPC-2020-03. H2020-JTI-EuroHPC-2020-03″.

Središnji cilj ovog poziva je razviti i primijeniti pilot europskog programa magistarskih znanosti za računalstvo visokih performansi (HPC). Program diplomskog obrazovanja usredotočit će se na upotrebu HPC-a i rast HPC-a. Pokazat će dodanu vrijednost paneuropskog obrazovnog programa, predanog akademskoj izvrsnosti, koji studentima nudi izvanrednu perspektivu karijere u međunarodnim tvrtkama i istraživačkim institutima.

HPC je polje ubrzanog istraživanja i razvoja sa snažnim potencijalom za gospodarski rast. HPC, znanost o podacima, analitika podataka i ekonomija podataka postaju sve važniji za mnoge industrijske i komercijalne sektore. Iako su osnovna informatika i programski jezici uključeni u mnoge sveučilišne kurikulume, postojeći obrazovni programi ne udovoljavaju zahtjevima modernog obrazovanja prilagođenog brzo razvijajućem se ekosustavu HPC tehnologije. Povećana svijest o HPC-u i radna snaga koja posjeduje HPC presudni su za razvoj konkurentnog HPC ekosustava u Europi u sljedećim godinama. Dostupnost HPC-ovih stručnjaka za pokretanje europske digitalne transformacije, poput HPC-ovih administratora i arhitekata, HPC-ovih stručnih znanstvenika u području podataka, programera HPC-ovih aplikacija i stručnih korisnika, ovisi o obrazovanju visokokvalificiranih i nadarenih diplomiranih studenata.

Cilj poziva je stvoriti jednog ili više paneuropskih pilota za razvoj modernog obrazovnog programa usmjerenog na HPC koji bi dosegnuo znanstvene i industrijske ciljne skupine i služio ključnim akterima u privatnom i javnom sektoru.

Prihvatljive aktivnosti:
– prijedlozi u okviru ove akcije trebali bi detaljno objasniti pilot program čiji je cilj razviti kvalitetni obrazovni “master” program za HPC i industrijske primjene u HPC-u paneuropskog dosega.

Akcijom bi se trebala podržati izrada i izvođenje master programa paneuropskog dosega za više od 50 studenata po godišnjem unosu, što je ekvivalent od 120 ECTS-a, a usmjeren na razvoj naprednih vještina kako bi se proširila znanstvena i industrijska upotreba HPC aplikacija. Dvije kohorte učenika trebale bi završiti pilot program.

Predloženi projekti moraju ispunjavati sljedeće ciljeve:

  • Obrazovati studente sposobne za doprinos u područjima poput dizajna, uvođenja, rada i / ili upotrebe sadašnje i buduće generacije HPC-a i tehnologija povezanih s HPC-om u Europi.
  • Educirati stručnjake vješte u vođenju HPC-a i prijenosu znanja u industriji i akademskim krugovima u različitim strateškim domenama, povezujući na taj način HPC-ove aktivnosti u industriji i akademskoj zajednici.

Ovaj poziv na dostavu prijedloga obuhvaća sljedeće teme:

  • EuroHPC-2020-03: Obuka i obrazovanje o računarstvu visokih performansi

Organizacije koje imaju pravo sudjelovanja:
Otvorena sljedećim tijelima ili institutima s pravnim statusom osnovanim na pokrivenim područjima:
– Neprofitne organizacije
– Tijela ili instituti koji sudjeluju u programu moraju imati registrirano sjedište u nekoj od zemalja Europske unije (EU) ili u trećim zemljama

Važni dokumenti:

Odgovorna Generalna direkcija
Glavna uprava za istraživanje i razvoj  DG RTD  

Prvi rok za prijavu: 01.07.2021

Ukupan proračun: 7 M€

Poveznica za prijavu i natječajnu dokumentaciju