Održan međunarodni kongres „Ususret razvoju papirne industrije, strojarstva i energetike Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće“

Autor: LRA Belišće

Belišće je još jednom potvrdilo status grada papira. Dana 1. i 2. srpnja 2021. u sklopu projekta Interreg HR-SRB – CBC Clusters održan je važan međunarodni kongres „Ususret razvoju papirne industrije, strojarstva i energetike Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće“ u Centru za kulturu Sigmund Romberg koji je okupio akademsku zajednicu i poduzetnike iz područja industrije papira, strojarstva i energetike.

Kongres je otvorio predsjednik Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće prof.dr.sc. Milorad Krgović, nakon čega su pozdravne govore održali gradonačelnik dr. med. Dinko Burić te direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća d.o.o., dr.sc. Mario Marolin kao organizator predmetnog događaja.

Gradonačelnik Burić je istaknuo: „Ponosni smo što je Belišće kao grad papira i industrijski grad domaćin uglednim znanstvenicima i ljudima s velikim praktičnim znanjem i iskustvom u papirnoj industriji, strojarstvu i energetici. Ovo je jedna od prvih ovakvih vrsta međunarodnih i stručno-znanstvenih događanja od kojeg će koristi imati i gospodarstvenici grada Belišća, regije, ali i cijele Hrvatske. Želja nam je da ovo bude embrio i dalje iznimno kvalitetne suradnje koja će biti na korist svima nama.“

Prvi dan kongresa održana dva okrugla stola s nizom izvrsnih predavanja

Prvi dan kongresa održana su dva okrugla stola; prvi okrugli stol s temom Proizvodnja celuloze i papira u svrhu razvoja Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće, koji je otvorio Klaus Blechinger, dip.ing. iz ANDRITZ AG iz Austrije s temom primjene suvremene tehnologije u proizvodnji tissue papira. S povijesnim razvoj konoplje kao sirovine i njenim značajem u industriji celuloze i papira upoznala nas je Marina Kršikapa, dipl. oec. iz Centra CPA&G pri TMF-u iz Beograda. Funkcionalizaciju celuloze za nova područja primjene predstavila je prof.dr.sc. Mirjana Kostić, dipl. ing. s istog fakulteta, a energetsku kulturu miskantus kao potencijalnu sirovinu u kružnom biogospodarstvu predstavila je doc.dr.sc. Vanja Jurišić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Temu starog papira kao sirovine za proizvodnju papira predstavio je Tibor Kiss, dipl. oec. iz Hunthaija, Tajland. U sklopu prve rasprave nakon okruglog stola predstavljen je i primjer dobre prakse tvrtke Protostar Labs d.o.o., koji je predstavio Filip Novoselnik, mag.ing.comp.

Strojarstvo i tehnologija u svrhu razvoja papirne industrije Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće bila je tema drugog okruglog stola na kojem je sudjelovalo šest predavača. Govorilo se o proizvodnim procesima, tehnologijama i inovativnim rješenjima proizvodnje različitih vrsta papira. O utjecaju kvalitete papira na kvalitetu tiska putem ZOOM aplikacije govorio je prof.dr.sc. Predrag Živković, dipl.ing.s TMF-a, o primjeni kemikalija u proizvodnji tissue papira govorio je dr. sc. Vladimir Grigoriev, dipl.ing. iz KEMIRA CHEMICALS iz Njemačke. Proizvodnju kartona od 100% starog papira kao sirovine primjenom suvremene tehnologije i premaznih aditiva predstavila je Danijela Ošap, dipl.ing. iz Fabrike kartona UMKA iz Srbije, proizvodne strojeve za konfekcioniranje papira predstavio je Ivan Gavrilović, dipl.ing. iz tvrtke 9. Septembar Tissue Converting iz Čačka, a zadnje predavanje održao je Milan Zindović, dipl.ing. iz tvrtke Honeywell iz Beograda, koji je predstavio njihova rješenja u proizvodnji tissue papira. U tijeku druge rasprave predstavljen je primjer dobre prakse tvrtke Centurion d.o.o. iz Belišća, a koje je održao Neven Svalina, mag.ing.mech.

Nakon kvalitetne panel rasprave, sudionici su obišli najmoderniju tvrtku u regiji, Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. Prvi dan zaključen je Simfo-rock koncertom ispred zgrade Gradske uprave.

Danas smo imali eksploziju znanja koja će se implementirati u praksu, tehnologiju i proizvodne procese. Stručnjaci koji su održali predavanja, i koji će ih tek održati najbolji su u svome području. Zato će mnogi od njih sudjelovati u vođenju tehnoloških procesa našeg Klastera“, zaključio je prof.dr.sc. Milorad Krgović.

Drugi dan kongresa potpisan je ugovor o nabavi edukacijskog stroja za proizvodnju proizvoda od tissue papira

Drugi dan kongresa započeo je potpisivanjem ugovora o nabavi edukacijskog stroja za proizvodnju finalnog proizvoda od tissue papire, nakon čega je održan treći okrugli stol na temu energetike i strojarstva u svrhu razvoja papirne industrije Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće, u sklopu kojega su održana predavanja o: potencijalnim biljkama za proizvodnju energije i celuloze, proizvodnji tissue papira primjenom visokog stupnja energetske učinkovitosti, izvorima energije i budućnosti opskrbe energijom, elektroenergetskim sustavima pogona vozila, plovila i strojeva te je predstavljena studija izvodljivosti izgradnje postrojenja za proizvodnju finalnih proizvoda tissue papira na području grada Belišća, a izlaganja su održali prof.dr.sc. Davor Kralik, dipl. ing s FAZOS-a, prof.dr.sc. Nenad Milosavljević s Graz University of Technology, Milan Martinović iz Accu Svenska AB, prof.dr.sc. Željko Hederić, dipl.ing. s FERIT-a te Marina Kršikapa, dip.oec. iz Centra CPA&G s Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda. Okrugli stol završio je kvalitetnom panel raspravom kojom je upravljalo predsjedništvo kongresa na čelu s prof.dr.sc. Miloradom Krgovićem.

Četvrti okrugli stol održan je pod temom „Klaster papira, strojarstva i energetike – Suradnja sa zajednicom – Umrežavanje fakulteta, tvrtki i lokalne zajednice“. Predavanja su putem ZOOM aplikacije održali prof.dr.sc. Petar Uskoković, dipl.ing., dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, prof.dr.sc. Đorđe Janaćković, dipl.ing., direktor IC TMF-a te dr. sc. Mario Marolin iz LRA Grada Belišća. Predavači iz Beograda predstavili su fakultet te Inovacioni centar i Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu – od osnivanja do danas, a Mario Marolin uživo je predstavio program Erasmus plus u kontekstu novih znanstvenih i poduzetničkih prilika na području papirne industrije, strojarstva i energetike s posebnim naglaskom na OIE.

Kongres je zaključio je direktor Lokalne razvojne agendije Grada Belišća dr.sc. Mario Marolin: „Ovaj događaj ujedno je i prilika za umrežavanje akademske zajednice, poduzetnika i lokalne uprave s ciljem prijenosa znanja, iskustva i mogućnosti suradnje na budućim projektima koji će omogućiti održivi razvoj papirne industrije, strojarstva i energetike na području cijele regije. Ugovaranjem nabave velikog stroja za proizvodnju tissue papira dan prije kongresa te ugovaranjem nabave manjeg edukacijskog stroja za proizvodnju finalnih proizvoda od tissue papira za vrijeme kongresa stvoriti će sve preduvjete za novi industrijski polet u Belišću. LRA Belišće zajedno s Klasterom papirne industrije, strojarsta i energetike aktivno radi na stvaranju kohezije svih dionika na području predmetnih industrija ali i nastoji kroz ovakve i slične aktivnosti potaknuti nove poduzetničke aktivnosti kako kroz aplikaciju Cross border Cluster Belišće koja sadrži studije, predavanja i sve relevantne informacije za one koji se žele aktivirati na području papirne industrije, tako i kroz druge aktivnosti poput formiranja istraživačkih labaratorija na polju transporta na OIE, edukacijskog centra za proizvodnju finalnih proizvoda od tissue papira a nadamo se uskoro i otvaranju labaratorija za istraživanja novih energetskih sirovina za proizvodnju energenata koje će koristiti nova industrija ali i građani grada. Ovom prilikom želim zahvaliti svim fakultetima, profesorima, predavačima, poduzetnicima kongresa koji su podržali viziju razvoja Belišća te stavili svoje znanje, iskustvo i poznanstva na raspolaganje ovakvoj viziji razvoja našeg grada što nam daje dodatan motiv da i dalje nastavimo s kvalitetnim radom i angažmanom.“

Kongres je organizirala Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o., Grad Belišće i Klaster papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće, u suradnji s Centrom celuloze, papira, ambalaže i grafike pri Tehnološko-metalurškom fakultetu iz Beograda, a u okviru Interreg projekta: “Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters”, HR-RS 265, CBC Clusters (Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, 2014-2021).