Državna potpora: Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti 2,7 milijuna eura za potporu sektoru peradarstva pogođenom pandemijom koronavirusa

Autor: LRA Belišće

Europska komisija odobrila je 2,7 milijuna eura (20 milijuna kuna) za potporu poduzećima koja posluju u sektoru peradarstva u kontekstu pandemije koronavirusa.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore. U okviru ovog programa potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Iznos potpore po korisniku izračunat će se na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Potpora će se dodijelit najkasnije do 31. prosinca 2021. Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Na temelju toga Komisija je odobrila program u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Više informacija o Privremenom okviru i drugim mjerama koje je Komisija poduzela za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa možete pronaći ovdje. Verzija odluke koja nije povjerljiva bit će dostupna pod brojem predmeta SA.64716 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije posvećenom tržišnom natjecanju nakon što se riješe sva pitanja povjerljivosti.