EIT Food – Poziv: Poduzetništvo za 2023.

Autor: LRA Belišće

kako bi se pomoglo u izgradnji prehrambenog sustava prilagođenog budućnosti koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve, trebaju se uspostaviti veze u cijelom prehrambenom ekosustavu, osnažujući poduzetnike za razvoj novih ideja i inovacija. Poduzetnički programi europskim poduzetnicima nude veliku potporu i umrežavanje, pomažući im u ostvarivanju istinskih inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Zahvaljujući jedinstvenoj snazi  europskih korporativnih partnera, istraživačkih instituta, donositelja odluka, stručnjaka i mreža investitora, EIT Food je u mogućnosti povezati novoosnovana poduzeća s pravim resursima u pravo vrijeme.

Programi EIT-a za poduzetništvo u području hrane osmišljeni su za pokretanje, ubrzavanje i širenje utjecajnih novoosnovanih poljoprivredno-prehrambenih tehnoloških poduzeća u cilju  rješavanja globalnih izazova prehrambenog sustava te pružanje novih inovacija u području hrane i za širenje poslovanja diljem svijeta.

Tri programa obuhvaćaju:

  • Tržišni potencijal (EIT Food program inkubatora za sjeme)
  • Ubrzanje poslovanja i validacija tržišne tehnologije (EIT Food Accelerator Network)
  • Povećanje komercijalnih mogućnosti (EIT Food RisingFoodStars).

Programi pružaju priliku poduzetnicima u svim fazama razvoja korištenje podrške  najveće svjetske poljoprivredno-prehrambene inovacijske zajednice. Ta podrška uključuje programe obuke, industrijske događaje i umrežavanje na svjetskom nivou. Novoosnovana poduzeća koja su uspješna u svojoj prijavi mogla bi dobiti financijska sredstva u iznosu do 500.000 EUR od EIT Fooda, kao i vanjsko financiranje od zajednice ulagača EIT Fooda.

Izabrana novoosnovana poduzeća imati će koristi i od:

  • vodeće sektorske obuke
  • personaliziranog mentorstva
  • pilot-projekata s velikim učinkom
  • pristupa najvećoj svjetskoj mreži inovacija u hrani.

Od borbe protiv rasipanja hrane do unapređenja razvoja diverzifikacije proteina, podupiranje sljedeće generacije novoosnovanih poduzeća za poljoprivrednu hranu pomaže europskim građanima u postizanju vrijednih poboljšanja načina života. Potaknut će napredak prema pravednijem i održivijem prehrambenom sustavu za sve. Programi su sada otvoreni za nove prijave poduzetnika diljem Europe.

Pokretanje: Program inkubatora za sjeme EIT-a  za istraživače i ambiciozne poduzetnike koji traže tržišnu i poslovnu validaciju komercijalnog potencijala. Program od 4-6 mjeseci čiji je cilj transformirati znanstvene i tehnološki utemeljene inovacije u tržišno potvrđenim poduzećima.

Pokretanje | Prijava

Ubrzanje: Program mreže akceleratora hrane EIT-a  – za registrirana (pred)star-up poduzeća s prihvatljivim pokazateljima koji traže tehničku validaciju i ubrzanje poslovanja kako bi se potaknuo krajnji cilj: uspješno usvajanje na tržištu.

Mreža akceleratora hrane EIT-a je tromjesečna paneuropska mreža utemeljena na temama i programu koji se provodi u 5 jedinstvenih inovacijskih centara: Helsinki-Munchen-Pariz-Bilbao-Haifa.

Ubrzanje | Prijava

Ljestvica: Udruženje EIT Food RisingFoodStars – za ambiciozne pokušaje poduzeća koja žele uspješno povećati svoje komercijalne mogućnosti za brzi rast.

Ljestvica | Prijava

Prijave su otvorene do 26.3.2023. godine.

Prikupljene prijave ocjenjivati će se u travnju 2023. godine, a izabrani kandidati bit će objavljeni do svibnja 2023. godine.