Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024.“

Autor: LRA Belišće

Dana 18. ožujka 2024. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2024).

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.
 
Cilj dodjele predmetne nagrade je, kroz primjere najboljih politika i praksi, otvoriti nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu za razvoj poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.
 
Natječaj na nacionalnoj razini otvoren je do 24. svibnja 2024. godine.
 
Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije.
 
Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za EEPA 2024 nagradu u jednoj od ukupno šest propisanih kategorija natjecanja:
1) Promicanje poduzetničkog duha,
2) Ulaganje u poduzetničke vještine,
3) Potpora digitalnoj tranziciji,
4) Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja,
5) Podupiranje održive tranzicije i
6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.
 
 
Na portalu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dostupne su sve informacije vezane za natječaj (obrazac za prijavu, upute, kontakt podaci). Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općine u razdoblju od petnaest mjeseci.
 

Prijavu je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem do 24. svibnja 2024. godine.
Ispunjeni i potpisani PRIJAVNI OBRAZAC pošaljite s napomenom „EEPA 2024“ na e-mail adresu: mislav.marcius@mingor.hr.

  

Svi nominirani kandidati bit će pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2024 nagrada, koje će se održati u studenom 2024. u Budimpešti, Mađarska, a u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva, koja se svake godine, u organizaciji Europske komisije, održava u onoj državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije. Skupština malog i srednjeg poduzetništva je događaj godine na razini EU koji je namijenjen europskom poduzetništvu i institucijama koje podupiru njegov razvoj. Okuplja široku paletu sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te EU do poslovne, akademske zajednice i medija. Tom će se prigodom dodijeliti nagrade u svakoj od ukupno šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija tzv. Glavnom pobjedniku, odnosno onom kandidatu čiji je projekt – iz bilo koje od šest kategorija – ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

 
Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva, dostupno je na:
https://ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/european-enterprise-promotion-awards_en